2014. május 24., szombat

VII. Főzdefeszt + Street Food Show

Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Főzdefeszt és a Street Food Show!

Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek, miután a Mikszáth Kálmán teret és környékét valamint a Hold utcai csarnokot végleg kinőttük!
Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi időket élünk. Az előző évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van.

Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált: a Street Food Show és a Főzdefeszt úgy illik egymásba, mint a puzzle két darabja, mint két kicsi legó. A Főzdefeszt a maga 30 kézműves sörfőzdéjével és több, mint 90 fajta sörével, sosem tudott elegendő energiát fordítani a minőségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnőtt a téren, de azért is, mert a rendezői igazából maguk is meg vannak győződve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.
A két fesztivál eredeti koncepciója is rokonságban van egymással. Mind a kettő azért indult, hogy egy alábecsült műfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlődésüknek, és ezt mind a két fesztivál sikeresen teljesítette. Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyroszról vagy a hamburgerről gasztronómiai kontextusban fogunk beszélni? Ugyanakkor ki hitte volna pár éve, hogy kis vidéki üzemekben készült söröket fognak elemezgetni és kóstolgatni tízezrek Budapest belvárosában?

Mit fogunk enni?
Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozz a legforróbb utcai árusokat, egy „best of” válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.
Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zője, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitől döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerű pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.
Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek és a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a „Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű.
Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Fragola prezentálja – ráadásul most először food truckból. Irimiás Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel – Csöppentő – Gábor vasakkal bűvészkedik.

Mit fogunk inni?
A Főzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi Főzdefeszt óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

A kooperációk világát éljük, az első magyar sörpunk és gerilla, armando_otchoa idén két kollaborációs főzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyű Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA – a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.

A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevű saisont.

A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak győzzétek végigkóstolni.
Kik lesznek a kiállítók?
SÖRFŐZDÉK:
armando_otchoa
Alakor Sör
Báder Sörház
BigFoot Sörfőzde
Békésszentandrási Sörfőzde
Bors Sörfőzde
Brandecker Sörfőzde

Brew Studio
Csupor Sör

Domján Sörfőzde
Élesztő Sörműhely
Fóti Kézműves Sörfőzde
Guri Sörfőzde

Gyertyános Sörfőzde
Hara Punk Vándors örfőzde
Hedon Vándorsörfőzde
Hopfanatic Sörfőzde
Horizont Vándorsörfőzde
Ikkona Sörfőzde
Kaltenberg Sörfőzde
Kaltenecker Sörfőzde
Kapucinus Sörfőzde
Kárpi Sörfőzde
Kecskeméti Sörmesterek Vándorsörfőzde
Kissler Sörfőzde
Köleses Sör
Legenda Sörfőzde
Lehmann Sörfőzde

Mályi Ászok Sörfőzde
Rizmajer Sörfőzde
Rothbeer Vándorsörfőzde
Serforrás Sörfőzde
Sörök a Möszjő Vedréből Vándorsörfőzde
Stari Sörfőzde
Szarvasi Sörfőzde
Tibeer Vándorsörfőzde
zip’s brewhouse
Hatodik Íz Vándorsörfőzde

ÉTELÁRUSOK:
Divin Porcello
Funky Pho
Húspatika
Jacques Liszt - Misi a pék
Mahung Biokocsma
Padron
Pista bá
Trattoria Toscana
Varieté
Vörös Homár
Wang
Wok & Tandoori Express

Food truckok/kocsik:
Csöppentő
Fragola
Kolbice
NU bisztró (Malackrumpli)
Pasta Station
PedaloCafé
Szendzso
Tésztafeszítő Kisiparos
Zing
Főzdefeszt Sörlista 2014. 06.
armando_otchoa Armbandusz
Hopaholic IPA
Alakor SörAlakor Sör
Báder SörfőzdeBetty Babe
Báder Áfonyás
Báder Meggyes
Báder Világos
BigFoot Sörfőzde​Brand Ale
Razzia
Chicago
Alcatraz
2222
Bors SörfőzdeLittle John 2.0
Tuck Barát
Sherwood Ale
Anonymus
Marian Maid
Békésszentandrási Sörfőzde
Ogre Söre
Fekete Korsó
Fekete Áfonyás Sör
Kék Szilvás Sör
Meggysör
Betyár Király
Black Rose
Brandecker Sörfőzde
Brandecker Világos
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos
Hangover Rasta (w/armando)
Csupor SörTántorgó Paripa
Domján Sörfőzde
Domján Világos
Elefánt Barna
Meggyes Sör
Jubileum 20
Élesztő SörműhelyMedvetánc
1 Milliárd Megawatt
Propaganda
Fóti Kézműves SörfőzdeKeserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurappi Gold +21

Guri Sörfőzde
Black Ball
Progapanda
Gyertyános SörfőzdeElixir 18
Hámori Meggy
Hámori Szilva
Hámori Keserű csoki
Hámori Világos
Hámori Birsalma
Hámori Chilis
Hámori Sörpárlat
Hara Punk VándorsörfőzdePapa Pohara
Mi újság Wagner úr?
Monkey Funky, Yeah
Hatodik Íz VándorsörfőzdePest Control IPA
Sláger Hopláger
Hedon VándorsörfőzdeCredo
Vertigo
Hopfanatic SörfőzdeBodzipa
Tsunami
Nohoplimit
Fekete Erdő
Trance
White Hops
Gentleman
Horizont VándorsörfőzdeHorizont IPA
Horizont Japán Búza

Ikkona Sörfőzde
Ikkona Pils
Ikkona Premium Pils
Ikkona Dark Lager
Ikkona Red IPA
Kaltenberg SörházKaltenberg Szűretlen világos
Kaltenberg Vörös
Kaltenecker Sörfőzde
Kapucinus SörfőzdeFélbarna Búza,
Kótyagos,
Sörpárlat
Szeplőtelen
Kapucinus Világos
Kapucinus Barna
Nem vagyok én Apáca
Bodzás Angyalka
Söröstyén
Kárpi SörfőzdeKárpi világos
Kárpi félbarna búza
Kárpi Barna medve
Kecskeméti Sörmesterek Kolibri IPA
Kissler SörfőzdeKissler Ősforrás
Fekete Holló
Ninkaszi Vágya
Kissler Fito
Köleses SörKöleses Sör
Dupla Köleses Sör
Mézes Köleses Sör,
Armbandusz (w/armando)
Árpasör
Legenda SörfőzdeOlaszházi Bitumen
Legenda Pony
Kiwisör
Meggysör
Brutal Bitter
Hopslager
Pokerface
Yokerface
Tripla x
Tripla Meggy
Diesel
Sixfingers
Áfonyasör
James Brown Ale
Mályi Ászok SörfőzdeRauschberg Barna
Rauschberg Búza
Rauschberg Mézes Gyömbérsör,
Rizmajer SörfőzdeSzebeni Világos
Rizmajer Gyömbéres Világos
Rizmajer Cingulus Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer
Maibock
Rizmajer Búza
Rothbeer VándorsörfőzdePyromania
Távoli Galaxis
Bakancslista

Serforrás SörfőzdeSerforrás Világos
Serforrás Barna
Serforrás Korty
Serforrás IPA
Serforrás Gesztenyés
Sörök a Möszjő Vedréből A Way to Amarillo
Stari Sörfőzde Stari Grépfrútos Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Ír Vörös
Stari White Horse
Stari Meggy
Stari Szilva
Szarvasi SörfőzdeTúzok Barna
Túzok Vörös
Túzok Szilvás

Tibeer
Dühös
zip’s brewhousezip’s Pale Ale
zip’s Golden Ale
zip’s Saison
zip’s Imperial Stout
Zodiac VándorsörfőzdeZodiac IPA
Zodiac Aquarius

Nincsenek megjegyzések:

Mindent főzős blogok A - C

Mindent főzős blogok D - H

Mindent főzős blogok I - L

Mindent főzős blogok M - P

Mindent főzős blogok R - U

Mindent főzős blogok V - ZS

Süteményes blogok

Édes :)

Kulináris utazás

Vidéki ízek, házias ételek

Különleges ételek

Levesek